Fixa barnkalaset med roliga kalaslekar! 

kalaslekar till barnkalas

Kalaslekar för ett lyckat barnkalas

Kalaslekar för ett lyckat barnkalas
Kalaslekar kan vara något av det viktigaste att planera inför kalaset, ett barnkalas utan lekar är nästan lika illa som att skicka hem alla barn utan godispåse... Det gäller att hitta på roliga lekar för barn som alla kan vara med på och som passar barnens ålder. Roliga lekar till kalas kan du få tips på genom att fråga ditt barn vad han eller hon brukar leka med sina kompisar, kanske föreslår de roliga lekar som kompisarna leker tillsammans på förskola och skola. Att styra upp barnkalaset med lite organiserade kalaslekar brukar också innebära att barnkalaset blir lugnare och med färre konflikter än om man bara har "fri lek".

Två klassiska barnkalaslekar med musik

Barnen brukar älska musik och kalaslekar med musik brukar oftast funka. Att bara ha "disco" kan leda till en del konflikter om musikvalen, så utse då gärna en DJ, kanske ett äldre syskon eller en kusin som hjälper till. För mindre barn ska man dock ha klart för sig att disco som aktivitet brukar vara ganska snabbt avklarat, efter 10 minuter brukar dansandet ha övergått i någon annan lek eller ett allmänt kaos... Då kan man styra upp det hela med två klassiska kalaslekar med musik:

Dansstopp som kalaslek

Musiken spelar. Alla dansar. När musiken tystnar ska alla stå helt stilla. För de yngre barnen åker ingen ut, utan man bara fortsätter. För de äldre barnen åker den som först rör sig i varje omgång ut, tills det finns en vinnare kvar. Läs om fler roliga kalaslekar hos Goodies

Stolleken som kalaslek

Stolleken där alla går runt en ring av stolar medan musiken spelar och sedan ska sätta sig när den tystnar, kan de flesta. Efter varje omgång tas en stol bort. Man kan göra den på två sätt. För de äldre barnen leker man den klassiska varianten där den som inte hittar en stol att sitta på åker ut och fortsätter tills det finns en vinnare. För de yngre barnen där det kan vara mindre lyckat att man "åker ut" kan man istället minska antalet stolar som vanligt men alla barn är kvar och får dela på de stolar som finns kvar - till sist handlar det alltså om att alla barn ska få plats på en stol. Det här är kul och gör att barnen får dela och hjälpas åt!
kalas lekar

Roliga kalaslekar för barn utomhus

Kan man och har man tillgång till ett bra område är det en utmärkt idé att ha barnkalas helt eller delvis utomhus. Efter mat eller fika kan det vara utmärkt att organisera några barnkalaslekar utomhus - barnen får springa av sig ordentligt och huset står kvar efter kalaset! Kalaslekar utomhus kan få ta lite mer plats och vara lite mer högljudda än vad som är möjligt inomhus. Man kan organisera kalaslekar utomhus oavsett årstid. På vintern vill man kanske äta inomhus, men det är sedan ingenting som hindrar att man kör kalaslekarna utomhus. På sommaren låter man kanske hela barnkalaset vara utomhus, med picknickmat i trädgården eller i parken. Klassiker som "Kom alla mina kycklingar" är perfekt för små barn som behöver springa av s

Kom alla min kycklingar är en populär kalaslek för barnkalas utomhus

Alla barn ställer sig på en linje. En bit bort ställer sig lekledaren. Lekledaren ropar "Kom alla mina kycklingar!". Barnen svarar "Som vadå?". Lekledaren hittar på olika saker varje gång och barnen ska nu likna det som sägs och springa till lekledaren, som sedan byter sida och upprepar det hela. Exempel på vad man kan vara är "Som elefanter" (barnen gör en snabel av armarna och går som elefanter). "Som ormar" (barnen krälar), "Som bilar" (barnen kör bil), "Som ett tåg" (barnen bildar ett tåg) osv.

Så här funkar kalasleken: Har ni tvätat händerna?

Alla ställer sig i en ring. En deltagare ställer sig i mitten och ropar "Har ni tvättat händerna?" "Ja!" svarar alla samtidigt som man sträcker fram båda händerna med handflatan uppåt. Den som står i mitten slår med sina två händer på två personers händer bredvid varandra. Dessa ska nu springa åt varsitt håll runt ringen. Den som först kommer tillbaka till platsen de lämnat, vinner rundan. Vinnaren och den som just stått i mitten ställer sig på de två platserna. Den som kommer sist får nu ställa sig i mitten- och så fortsätter man så länge det är kul...
Här finns tips om hur man leker klassiska utomhuslekar som Röda-vita rosen, Dunkgömme och Land & Rike - de kan också fungera som kalaslekar för 6-åringar och uppåt>>

kalaslekar skattjakt

Skattjakt - kanske den bästa kalasleken som funkar fint både inne och ute.

En skattjakt är kanske den optimala kalasleken till barnkalaset. Inte nog med att det är kul och spännande - den leder ju också fram till den hett eftertraktade och obligatoriska godispåsen. Man kan göra skattjakter genom att rita karta (tänk på att barn bör vara ca i 5-6 årsåldern innan de förstår och kan läsa en karta), man kan fota ställen och gömma foton där barnen går från ena stället till det andra, man kan rita bilder, man kan hitta på kul utmaningar som barnen ska lösa på vägen, eller kluriga ledtrådar som man ska följa. En skattjakt är en bra kalaslek eftersom det brukar engagera barnen särskilt och det dessutom krävs att de hjälps åt och samarbetar. Tänk på att du utformar skattjakten så att den är lagom svår för åldersgruppen.

Om du har fullt upp med övriga kalasförberedelser har grapevine.nu färdiga skattjakter med olika kalasteman för olika åldrar. Det finns temaskattjakter, tex för piratkalset, prinsesskalaset, detektivkalaset eller superhjältekalaset - och många fler! De finns i två olika svårighetsnivåer, för förskolebarn ca 4-6 år och en variant för barn som börjat läsa och skriva i åldern 7-10 år. Skattjakterna är uppbyggda med en kul historia på temat och gåtor och utmaningar barnen måste lösa på vägen för att hitta skatten eller få en belöning. Allt är färdigt, bara att skriva ut och förbereda på ca en halvtimme. De flesta av skattjakterna kan göras både inomhus eller utomhus, beroende på vad som passar bäst på kalaset.



Här hittar du alla temaskattjakter för barn från grapevine.nu>>


Det finns också coola skattjakter som man löser med karta och utmaningar i mobilen, anpassade för barn från ca. 10 år. När barnen blir lite större, kan det vara en utmaning att hitta på lekar som de inte tycker är "töntiga" och som engagerar en hel grupp. Men de här mobilskattjakterna är kul och annorlunda. Man kan också låta flera lag tävla mot varandra på tid. Mobilskattjakterna finns också med många olika teman och kan genomföras precis var som helst. Den som är lekledare bestämmer själv rutten för skattjakten genom att på en enkel liten arrangörssajt placera ut kartnålar. Så skattjakten kan gå ett varv i skogen eller kvarteret eller användas för att ta alla kalasgäster från punkt a till b. Kanske startar man någonstans och skattjaktens mål är en festlokal där kalaset ska hållas.
Här hittar du alla mobilskattjakter>>


kalaslekar för temakalas

5 tips när man bjuder in till barnkalas:

1. Vem ska bjudas?
Är det hela gruppen på förskolan eller hela klassen som ska bjudas, eller är det de närmaste kompisarna? Ska famijens vänners barn vara med? Fundera och diskutera med födelsedagsbarnet. Ta också hänsyn till vara ni ska vara och hur ni vill arrangera kalaset. De praktiska aspekterna sätter gränser för antalet barn man kan bjuda.
2. Var tydlig i inbjudan. Ju tydligare du är, desto enklare blir det för de andra föräldrarna och för dig. Ange tid, inte bara när kalaset börjar, utan också när det slutar. Berätta om det bjuds på mat, fika eller både och. Berätta om det är något tema på kalaset och om man får klä ut sig. Fina inbjudningskort som du skapar genom mallar hittar du hos grapevine som också har en app där du också kan skapa och skicka inbjudningar till kalas samt ta emot svaren från gästerna i appen så att du enkelt har koll på vem som kommer på kalaset. Inbjudningskort grapevine
3. Sätt ett OSA-datum som ger dig tid att planera.
4. Ska föräldrarna vara med? Från 4-5 år blir det enklare om föräldrarna inte är med om gruppen barn är vana att vara tillsammans med varandra och känner varandra. För de yngsta barnen kan det vara en hjälp att ha föräldrar som stannar kvar men tänk då på att också ha något att äta och dricka för föräldrarna. De behöver så klart inte ta del av kalasmaten - men en kopp kaffe brukar uppskattas.
5. Tänk på att bjuda smart. Bjuder man inte alla i förskolegruppen eller klassen - vilket alla har förståelse för att man oftast inte kan - gör det utanför förskola / skola. Det är klart att det pratats kalas men inget barn ska behöva vara med om att det hänger inbjudningar på andra barns plats men inte på den egna.
Fler barnkalastips, roliga temakalas och kalaslekar hittar du här>>

Firafest med tips på allt från kalaslekar, kalasinbjudningar och mat till barnkalas

Bra tips på kalaslekar för barn mellan 3 år och 13 år hittar man hos firafest.se. De tipsar både om inbjudningar till kalas samt bra lekar för kalas inomhus såväl som kalas utomhus. Vill du kanske slå till på ett temakalas så har de även tips på det med allt från Detektivkalas till vildavästernkalas eller ett prinsesskalas. Oavsett vilken sorts kalas du är ute efter så har firafest också goda och smidiga tips på barnkalasmat och snacks till kalset. Läs mer om firafest och deras tips på kalaslekar, inbjudningar och mat till barnkalas här.
Bloggen barnkalasbus har kul barnkalastips om temakalas och kalaslekar>>